tisdag 8 februari 2011

Text om Genmodifiering av sojabönor i Argentina från 4 feb

Argentina och GMO-soja

Argentina var ett av de första länderna i världen som började odla soja som fått en extra gen som gjorde den okänslig för ogräsmedlet glyfosat. Därmed kunde de argentinska bönderna överge tidigare använda, mycket farligare, ogräsmedel. Samtidigt kunde bönderna se att avkastningen ökade väsentligt på sina sojaodlingar.
Framgången var så stor att den ogräsmedelståliga sojan (som framför allt används som kraftfoder för djur) snabbt blev den allra lönsammaste grödan att odla. Snart odlades det soja på bortåt hälften av Argentinas åkermark. Stora arealer prärie (pampas) odlades upp med grödan. Detta spelade en viktig roll för Argentinas snabba ekonomiska återhämtning under de första åren av 2000-talet.
På dessa åkrar odlas emellertid samma ogräsmedelståliga soja år efter år. Detta leder till att man gång på gång sprutar fälten med samma ogräsmedel. (Allt detta går på tvärs mot rekommendationerna från växtförädlingsföretagen. Men vad ska en bonde göra, som äntligen kan få lite vinst och skaffa sig en rimlig levnadsstandard?)
Detta gjorde att en del ogräs själva började utveckla tålighet mot ogräsmedlet. Det ledde i sin tur till att bönder på en del håll började spruta ännu mer ogräsmedel på åkrarna. Betydligt mer än vad kemikalieproducenten rekommenderade. På åtminstone ett ställe gick detta så långt att grundvattnet blev förgiftat av glyfosat. Invånarna i byar invid drabbades av rodnader, rinnande ögon och andra problem.
Detta är ett tydligt exempel på att en och samma tillämpning av tekniken kan få helt olika konsekvenser beroende på ekonomiska och sociala förhållanden i de samhällen där den används. I USA och Kanada har nämligen odlingen av samma genmodifierade soja inte lett till någon större ökning av användningen av ogräsmedel.
Så vilken är den grundläggande orsaken till problemet?
  • Att det fanns ogräsmedelstålig soja att odla?
  • Att man odlade samma gröda och använde samma ogräsmedel år efter år?
  • Att böndernas ekonomi var så pressad att de inte såg något alternativ till att fortsätta med samma gröda nästa år igen, fastän de kanske visste att det inte skulle vara bra i längden?
  • Att vi konsumenter i rika länder vill ha billigt kött, vilket kräver billigt kraftfoder?

(http://genteknik.sandboxen.net/debatt/58-risker-med-gmo/270-olycka-med-ograestalig-soja.html)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar